Tuesday, December 22, 2009

Himpunan Ketegangan politik dunia Islam 2009: 10 kupasan utama

Bismilla-hir-rahmaa-nir-rahim

Assalamualaikum w.b.t ,

segala puji bagi Allah,Tuhan semesta alam..
yg menjadikan dan menciptakan makhluk seperti kita dimuka bumi ini..
Sesungguhnya pada Allah tempat kami mohon perlindungan dan pertolongan.

ermm..Alhamdulillah diberi kesempatan utk berkongsi maklumat yg baru dibaca
dari post sahabat2 yg lain utk berkongsi dgn sahabat2 disini..
apapun mari kita berfikir dan mengamati kembali rentetan perkara2 yg berlaku
diluar sana..ada banyak kisah..tetapi setakat ini..saya hanya dapat
dari sumber2 yg sedikit sahaja..
segala maklumat hanya infomasi dan perbincangan, sekiranya ada maklumat yg salah
amat2 mohon kemaafan buat semua dan pada Allah tempat sebaik2 mohon segalanya..

Perkembangan dunia Islam terus menjadi berita-berita utama antarabangsa, memberi kesan kepada politik serantau dan global, bermula dengan serangan Israel ke atas Gaza pada Disember 2008 sehingga Januari 2009, kepada konflik di Yaman yang semakin merebak ke seluruh wilayah negara itu dan jiran. Berikut 10 berita dan pemain utama dalam dunia Islam, yang memberi kesan besar kepada negara terbabit, dunia Islam secara keseluruhan dan politik dunia.1. Serangan terhadap Gaza, Palestin

Dunia Islam memulakan tahun 2009 dengan menyaksikan konflik di Gaza, perang mempertemukan kekuatan tidak seimbang tentera Israel dengan Hamas dan kumpulan-kumpulan lain di wilayah Palestin dikuasai Hamas ini. Perang bermula pada Disember 2008. Awal 2009, Israel memulakan serangan darat selepas seminggu serangan udara. Perang berakhir pada 18 Januari, dua hari sebelum presiden baharu Amerika Syarikat, Barack Obama mengangkat sumpah. Hampir 1,500 warga Palestin dilaporkan terbunuh, dengan kemusnahan hampir AS$2 bilion. Israel turut menyerang masjid, sekolah dan tempat-tempat awam, membunuh semua termasuk kanak-kanak. Tidak lama selepas perang, Israel memilih sebuah kerajaan dikuasai parti berhaluan kanan. Demonstrasi diadakan di seluruh dunia membantah tindakan Israel. Reaksi di dunia Islam termasuk boikot terhadap jenama AS dan Barat seperti McDonald's, Tesco, Starbucks, KFC dan pelbagai produk konsumer lain.

2. Dasar luar baharu Turki

Negara yang sedang menggerakkan dasar luar baharu, Turki, bertindak pragmatik dalam menangani isu Gaza melalui satu tindakan Perdana Menteri Recep Tayyip Erdogan dalam forum di Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland, menaikkan imej Turki ketika dunia Arab dilihat gagal bertindak. Di bawah arkitek dasar luar baharu Ahmet Davutoglu, akademik hubungan antarabangsa berpengalaman luas, Turki mengaktifkan usaha baharu membina hubungan baik dengan negara-negara jiran termasuk Armenia dan Syria dan cuba membina ruang pengaruh, berdasarkan fahaman pan-Turkisme atau apa yang disifatkan pemerhati sebagai perspektif "neo-Uthmaniyah" Ahmet. Ahmet, yang pengalamannya termasuk mengajar di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia dan Universiti Beykent Istanbul, disebut sebagai "Henry Kissinger Turki" yang kini menjadi tokoh penting parti pemerintah, AKP.

3. Konflik Yaman

Menjelang Ramadan tahun lalu, Yaman menyaksikan bermulanya konflik melibatkan kerajaan pimpinan Presiden Ali Abdullah Saleh dengan pemberontak Houthi di utara. Kini, setelah tiba bulan Muharram 1431, konflik di Yaman semakin meluas dan meningkat dari segi intensitinya, apabila AS mula terlibat dalam serangan terhadap kumpulan al-Qaeda di negara ini, kumpulan dikenali sebagai al-Qaeda di Semenanjung Arab (al-Qaeda in the Arabian Peninsula, AQAP) menggabungkan al-Qaeda Yaman dengan Arab Saudi. Negara dilanda masalah sumber air dan hidrokarbon ini juga berdepan kebangkitan kumpulan pemisah Marxist di selatan. Penglibatan Saudi menyerang Houthi juga menambahkan kerumitan konflik ini, yang kini telah menyebabkan lebih 170,000 menjadi pelarian di dalam negara. Peranan Iran dan Saudi memperlihatkan dimensi persaingan kuasa serantau dalam konflik ini.

4. Pilihan raya presiden dan isu nuklear Iran

Iran mengadakan pilihan raya presiden pada 12 Jun lalu, dengan keputusan penyandang Mahmoud Ahmadinejad mengekalkan jawatan. Walau bagaimanapun, keputusan ini ditentang hebat Mir Hossein Mousavi dan ribuan penyokongnya, menggegarkan republik Islam yang berpandukan kepada ide Wilayatul Faqih yang menetapkan kuasa kepada para ulama. Kebangkitan digelar "revolusi hijau" oleh kem Mir Hossein mendapat kredibiliti dan imej yang positif bagi sesetengah pihak kerana warna hijau yang digunakan - yang dikaitkan dengan Islam dan Nabi Muhammad saw - sebagai simbol gerakan menentang pemerintah Iran. Pemerintah Iran masih berdepan cabaran getir penentangan ini, yang mendapatkan simpati apabila Ayatullah Hossein Ali Montazeri meninggal dunia pada 20 Disember lalu. Pada masa yang sama, Iran terus berdepan cabaran berhubung isu nuklearnya apabila sikap kerajaan baharu AS tidak berubah walaupun sedia berunding.

5. Afghanistan-Pakistan dan Taliban


Afghanistan dan Pakistan ditangani sebagai satu oleh sebahagian besar komuniti dasar luar AS, ekoran hubungan rapat kumpulan Taliban di kedua-dua negara dan kaitan rapat geografi kedua-dua negara dalam konflik di Afghanistan. Afghanistan kini menjadi satu agenda dasar luar penting bagi Obama, yang meluluskan 30,000 anggota tentera untuk dihantar ke negara ini. AS kini mempunyai kehadiran yang besar di Asia Tengah. Pada masa sama, Presiden hamid Karzai baharu melengkapkan anggota kabinetnya, yang dikritik ramai sebagai tidak memenuhi janji memerangi korupsi dan pada masa sama memberikan kuasa kepada pihak-pihak tidak sepatutnya. Kedatangan lebih ramai tentera AS dan pemerintahan Hamid yang tidak bersih dan bebas bakal meneruskan ketidaktentuan di Afghanistan. Kedatangan lebih ramai anggota tentera mampu meningkatkan lagi konflik dengan kumpulan militan.

6. Lanun dan kehadiran kuasa asing di Somalia

Penculikan dan rampasan kapal oleh lanun Somalia yang mula berleluasa pada 2008 terus berlaku pada 2009, dan menarik kedatangan tentera-tentera laut asing termasuk Jepun dan Rusia, menjadikan kawasan perairan Somalia yang strategik itu semakin tegang. Kawasan Teluk Aden bersempadan Laut Merah - dihubungkan laluan sempit Bab al-Mandeeb di tengah-tengah antara Djibouti dan Eritrea dengan Yaman - ialah satu laluan penting dalam perdagangan antarabangsa. AS juga menjalankan operasi pesawat tanpa juruterbang di kawasan perairan ini. Kawasan ini terletak tidak jauh daripada Yaman, satu lagi kawasan panas yang menjadi salah satu sumber senjata bagi lanun Somalia. Selain itu, tentera AS dan Iran juga meningkatkan kehadiran di kawasan perairan ini, mengaitkannya dengan isu lanun dan juga ketidakstabilan di Tanduk Afrika dan Yaman.

7. Pilihan raya Lubnan

Lubnan menjadi medan persaingan kuasa-kuasa asing sejak sekian lama, dan pilihan raya pada 7 Jun 2009 menunjukkan realiti ini kekal dalam permainan politik Lubnan. Kumpulan 14 Mac yang pro-Barat memenangi 71 daripada 128 kerusi, yang dibahagikan kepada 64 untuk Muslim dan 64 Kristian, susunan diwarisi daripada penjajahan Barat yang memberi kelebihan kepada Kristian. Saad Hariri dan kumpulan 14 Mac mendapat sokongan kuat AS, Arab Saudi dan Mesir, manakala Hizbullah dan Amal disokong Iran dan Syria. Kumpulan diketuai Hizbullah yang disebut-sebut akan menang tidak berjaya merealisasikan jangkaan itu, tetapi Lubnan meneruskan penubuhan kerajaan perpaduan seperti yang dilaksanakan penggal lepas, proses yang hanya selesai beberapa minggu lalu, dengan Saad mengetuai kerajaan baharu.

8. Uyghur di Xinjiang


Wilayah Xinjiang menyaksikan kebangkitan rakyat berketurunan Uyghur memprotes layanan buruk kerajaan China dan dominasi kaum Cina han di wilayah tersebut. Di sini dapat diperhatikan perana Turki menggerakan kaum Uyghur daripada rumpun bangsa Turki sebagai sebahagian agendanya meluaskan ruang pengaruh. Ankara dan Beijing bertikam lidah dalam hal ini, dengan Turki berperanan sebagai pembela nasib Uyghur ketika China dilihat di seluruh dunia sebagai penindas. Dengan sokongan Turki dan AS, Rebiya Kader, tokoh Uyghur berpangkalan di Washington muncul sebagai ikon kaum tertindas ini, hampir menyamai peranan dimainkan Dalai Lama bagi Tibet. Perkembangan ini, yang berlanjutan selama beberapa bulan, menyumbang dalam menjadikan perjuangan Uyghur menuntut kebebasan dalam hal berkaitan agama dan budaya menjadi perhatian dunia Islam untuk satu tempoh.

9. Libya dan pembebasan Abdel Baset al-Megrahi

Abdel Baset al-Megrahi, disabit bersalah dalam pembunuhan 270 orang akibat pengeboman pesawat AS, Pan Am 103 di ruang udara Lockerbia, Scotland pada 21 Disember, 1988. Beliau dijatuhi hukuman penjara seumur hidup. Negaranya, Libya, menjadi tumpuan negara-negara Barat terbabit dan diletakkan sebagai satu musuh utama untuk satu tempoh yang panjang. Pada 20 Ogos lalu, beliau dibebaskan atas dasar kemanusiaan kerana dinilai doktor menghidap kanser prostat dan hanya akan hidup kurang tiga bulan lagi. Satu debat politik antarabangsa berlangsung ekoran tindakan kerajaan Scotland ini. Abdel Baset masih berusaha membersihkan namanya daripada tuduhan terlibat dalam pengeboman itu. Keadaan sekitar pembebasan Abdel Baset mengundang pelbagai spekulasi berhubung rundingan pembebasan beliau melibatkan kerajaan terbabit.

10. Islamofobia di Eropah

Di Dresden, timur Jerman, pada 11 November lalu, Alexander Wiens, pembunuh Marwa al-Sherbini dijatuhi hukuman penjara seumur hidup. Wiens disabit membunuh Marwa akibat prejudisnya terhadap wanita Muslim berasal Mesir itu. Beberapa minggu lalu, di Switzerland, usaha mengharamkan menara masjid di negara itu mendapat sokongan 57 peratus pengundi negara Eropah itu. Sentimen itu sampai ke Belanda dan Jerman, apabila ahli-ahli politik berhaluan kanan di sana melahirkan sentimen yang sama. Sebelum itu, di Cologne, Jerman dan di utara London, Inggeris, protes terhadap masjid telah berlaku, memperlihatkan sentimen yang semakin disuarakan di Eropah, walaupun tidak kelihatan mendapat sokongan popular. Perkembangan ini menimbulkan persoalan tentang potensi ancaman kepada kepelbagaian budaya dan kebebasan beragama di Eropah.

source1 : Azwers, http://www.iluvislam.com/v1//forum/viewthread.php?forum_id=59&thread_id=20711&pid=341315%20#post_341315
source2 : Harakahdaily, Haris Zalkapli

editted n post by : Haniff

p/s :
ermm..baru2 nie,diriku berminat membaca artikel2 dari sahabat2 disana..
dan mungkin ada jugak ditinggalkan comment2 di dlm blog kamu sekalian..
mohon kemaafan sekiranya ada kesalahan kata dan pandangan yg kurang berilmu disitu..
apapun ianya sekadar pandangan ilmiah dan pengkongsian bersama sahaja..

segala yg baik dikongsi bersama,dan yg kurang mohon tunjuk ajar lagi..

Salam perjuangan buat kalian..

5 comments:

 1. Assalamualaikum..
  syukran atas perkongsian yang bermanfaat ni..

  kebelakangan ni, dunia sering menjadi saksi kepada beberapa kisah yang masih belum selesai. Sedikit sebanyak, ianya juga seakan mengheret gejala Islamiphobia terutamanya dari kalangan masyarakat barat.

  kesalahfahaman masyarakat terhadap islam bertambah buruk, dengan pelbagai rentetan peristiwa yang berlaku.

  Sedangkan, Islam sednri merupakan agama yang mengutamakan kedamaian. Namun, ketidak adilan media massa kepada umat Islam menyebabkan mesej yang sepatutnya sampai tidak kesampaian. Umat Islam yang dikata terrorist, sedangkan umat islam sekadar menyelamatkan diri dan hak mereka dari ditindas.

  pendapat peribadi saya, ianya berpunca dari propoganda ditambah pula dengan peranan pelbagai media massa, yang banyak menyebelahi barat.

  apabila pakatan kerjasama barat telah terjalin kukuh, maka kebenaran seakan diselindungkan.
  Islam terus tertindas..

  sama-sama doa agar umat islam mendapat kekuatan.
  amin...

  PS: sekadar pendapat, maaf jika tersalah..

  ReplyDelete
 2. Waalaikumsalam..

  insyaAllah...

  ermm..betol tue ukhti_hana..
  apabila perkara2 seperti ini berlaku
  ianya akan merosakkan segala2 imej kita didunia..

  iyep..seperti katamu itu jua,
  propaganda yg dirancang oleh mereka2 yg memusuhi,serta peranan propaganda media massa yg menyebelahi barat..
  menjadi ianya lebih berlaku pergolakkan...

  apapun inilah perjuangan yg perlu kita lalui dizaman kita..
  perjuangan memperjuangkan kebenaran ini kembali..

  bersama2 kita bermohon,berdoa minta pada Allah s.w.t agar segalanya berjalan kembali sepertimana yg sepatutnya kita perjuangkan..

  diceritakan..kita ada seramai
  1.7 billion penduduk islam didunia,
  semoga kita dapat bersatu hati dlm menegakkan islam kembali dan kebenaran akan terserlah menyelubungi alam ini..

  semoga kita umat islam dikurniakan kebaikan di dunia dan diakhirat dan dilepaskan kita semua dari azab api neraka..

  wallahu'alam..

  sekadar pendapat juga..=)

  insyaAllah

  ReplyDelete
 3. wassalam..

  pergolakan yang sudah dirancang, tetapi ia seolah2 satu kebetulan..

  propoganda itu lebih menjadi-jadi bile berlaku secara besar-besaran. Ia berlaku ke atas pelbagai medium,seperti hiburan, media massa, bahkan turut berlaku perang psikologi yang menyerang dengan cara kajian yang berat sebelah.

  seolah-olah, mereka ingin menyatakan,bahawa Islam memang wajar dilabelkan sebagai agama penuh dengan keganasan. Kajian yang penuh atas dasar skeptikal, dan disokong dengan hujah2 yang emosi...

  perang di Palestin,Iraq, adalah perang atas dasar kekerasan. Namun perang psikologi juga sebenarnya melanda, hampir kebanyakan negara. Ianya menimbulkan bertambah banyak syak wasangka, dan misconception terhadap Islam.

  maka, bersatu itulah sebak cara mengatasinya.

  doakan agar umat Islam bersatu hati...

  amin..

  ReplyDelete
 4. (,^^)

  ermm..betol jua kata2 ukhti_hana..
  memang itu yg terjadi..

  apapun semuanya ada hikmah utk kita..
  pengajaran bg mereka yg mengetahui,
  selagi kita berpegang teguh pada
  aqidah yg betul,kekuatan agama yg sentiasa kita tingkatkan..

  insyaAllah..Allah akan bersama2 dgn kita...
  perkara nie semuanya sudah tertulis, ini semua kehendak Allah agar kita berfikir,bersama kita berjuang...

  insyaAllah..

  terima kasih atas pandangan yg cukup membina dan hebat dari kamu ukhti_hana..
  iyep...mari kita doakan agar umat Islam bersatu hati... aminn

  insyaAllah..
  Wallahu'alam...

  ReplyDelete
 5. pemikiran itu bila ia digabungkan, ia akan menjadi satu cetusan idea yang hebat...

  maka itulah Islam menggalakkan perbincangan ilmu, agar sama-sama dapat manfaat dari pelbagai cetusan idea itu..

  dan,semoga ia mengajak kita berfikir bahawa kesatuan Islam itu penting..

  walaupun,banyak isu yang negatif berbangkit.. panjang jika diceritakan semuanya..

  apapun, doakan saja dunia Islam kembali aman. Semoga perjuangan Islam di negara dilanda peperangan, akan menang.

  Jika kalah, semoga syahid dikurniakan Allah kepada mereka.
  tentang perang psikologi,ini, tiada jalan lain melainkan kerjasama dalam umat Islam sendiri..

  Semoga Islam gemilang..

  ReplyDelete