Monday, December 14, 2009

10 CIRI WANITA PILIHAN

Assalamu'alaikum

Teringin sekali daku kongsikan sesuatu tentang wanita-wanita..
mereka adalah golongan srikandi islam yang menjadi perhiasan yang indah didunia dengan bercirikan diri seperti wanita solehah...

"Dahulukan mengucap salam, ucapkan selamat dengan senyuman, tumpukan perhatian anda kepada mereka agar anda menjadi orang yang sangat mereka cintai dan dekat dengan mereka."

Seramai-ramai wanita di muka bumi ini, ada antaranya menjadi orang terulung dan terunggul, dan ada juga yang berada dalam kedudukan yang rendah dan hina. Apabila ditanya pada diri kita, bagaimanakah cara atau panduan untuk kita menjadi WANITA PILIHAN DI MATA ALLAH?

1. MENUTUP AURAT

Wanita tidak digalakkan memakai pakaian yang berlebihan seperti memakai hiasan terlalu mahal, biarlah dengan cara bersederhana tetapi cantik, bersih dan kemas.

2. MENJAGA AKHLAK
Wanita berakhlak serta bertaqwa selalunya tampil menawan. Ini kerana keikhlasan yang lahir dari hatinya terpancar di wajahnya. Segala yang dilakukan oleh dirinya hanyalah disandarkan kepada Allah SWT. Dengan keyakinan terhadap Allah adalah segala-galanya, insya-Allah, hidupnya akan menjadi lebih mudah.

3. CARA BERCAKAP
Dalam pergaulan harian, wanita hendaklah bercakap ringkas dan tegas kepada lelaki bukan Muhrim. Percakapan yang lemah-lembut dan pandangan mata yang mengasyikkan boleh membangkit perasaan istimewa kepada orang lelaki. Memang benar suara yang lunak itu menyebabkan hati lelaki menjadi cair. Oleh itu, berhati-hati ketika bertutur.

4. TAAT
Wanita yang solehah adalah wanita yang taat kepada Allah SWT. Ketaatan itu adalah mahkota bagi orang Islam. Ini kerana terdapat banyak cabaran dan dugaan di luar sana. Dengan ketaatan yang jujur dan ikhlas kepada-Nya, ia dapat mendorong manusia berjalan di jalan yang benar tanpa mudah dihasut oleh syaitan.

5. SUKA MENDENGAR
Kebanyakan wanita suka mendengar dan bercerita berbanding dengan orang lelaki. Sifat-sifat ini memang perlu untuk meringankan masalah orang lain terutamanya pasangannya. Isteri yang baik akan mendengar masalah suami dengan sabar dan tenang. Ia akan mengurangkan tekanan suami itu terhadap masalahnya. Sekiranya si isteri ingin menasihati suami, gunakan pendekatan secara diplomasi. Ini kerana si suami mempunyai sikap ego yang tinggi. Wanita yang terlalu banyak membebel akan membuatkan suami mudah berasa bosan, kemungkinan besar suami tidak ambil pusing dengan apa-apa yang dibebelkan oleh isterinya.

6. JAGA PANDANGAN MATA
Pandangan mata itu umpama panah yang beracun. Jika tersilap pandang, ia boleh meracuni jiwa yang melihat. Wanita solehah hendaklah menjaga pandangan mata mereka terutama ketika bercakap. Sekiranya kita bercakap dengan orang yang bukan muhrim elakkan dari memandang terus ke dalam anak matanya. Jika tidak mahu orang itu berasa hati, cakaplah sambil memandang kearah bahagian telinganya.

7. JAGA KEBERSIHAN DAN KEKEMASAN
Kebersihan itu separuh daripada iman. Bersih melambangkan nilai-nilai Islam yang perlu diambil berat. Untuk mencipta suasana selesa, aman dan damai, pastikan rumah yang didiami itu sentiasa bersih dan kemas.

8. HADIRKAN BAU YANG SEDAP ATAU WANGI
Bagi wanita Muslimah, elakkan bau badan yang kurang menyenangkan. Tetapi ini tidak bermakna dia perlu menggunakan minyak wangi yang berlebih-lebihan. Cukuplah sekadar hilang bau yang tidak sepatutnya.

9. WANITA PUNYA HAK
Seseorang lelaki tidak berhak mengahwini seorang wanita jika empunya diri tidak suka. Begitu juga lelaki yang berkahwin tidak boleh mengambil harta milik isterinya dengan sewenang-wenangnya. Tetapi lelaki mempunyai kuasa dalam membuat keputusan berkaitan rumah tangganya kerana dia sebagai pencari nafkah. Bagaimanapun, seorang suami yang baik akan selalu berbincang dengan isterinya sebelum membuat keputusan.

10. PEGANGAN KEPADA AL-QURAN DAN SUNNAH RASULULLAH SAW

Muslimah pilihan adalah wanita yang menjadikan al-quran dan Sunnah sebagai panduan hidupnya. Segala persoalan dan permasalahan di dunia sudah ada jawapan dalam al-Quran dan Hadis. Oleh itu, orang yang selalu bersandarkan kedua-duanya tidak akan sesat.

Dengan kesepuluh-sepuluh cirri ini, insya-Allah kita sebagai wanita akan tetap menjadi WANITA PILIHAN-NYA.

source : dsjkamarul@tmn2syurga
----------------------------------------------------------

p/s: utk perkongsian kata2 kali nie..

Orang yang bahagia itu akan selalu

menyediakan waktu untuk membaca
kerana membaca itu sumber hikmah

menyediakan waktu tertawa
kerana tertawa itu muziknya jiwa,

menyediakan waktu untuk berfikir
kerana berfikir itu pokok kemajuan,

menyediakan waktu untuk beramal
kerana beramal itu pangkal kejayaan,

menyediakan waktu untuk bersenda
kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan,

menyediakan waktu beribadat
kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa.

wallahualam...

Salam perjuangan..

Salam ceria..

edited all :Haniff(mranip1086)

6 comments:

 1. salam alaik...
  kaifahal??


  Sekumtum Bunga Mawar..

  Jadilah bunga mawar yang indah berpagarkan duri.

  Jangan biarkan dirimu menjadi sebarangan bunga yang tetap juga indah tetapi,sayang tidak berduri.

  Apabila tiada duri, tiada lagi benteng yang boleh melindungi keindahan si bunga daripada sewenang-wenangnya didekati sang kumbang.

  Lantas, tercemarlah keindahan dan murahlah nilainya.

  Duri mawar itulah ditasybihkan dengan perbatasan aurat, akhlak dan al-haya'.

  Dengan pagaran duri itu, kilauan warnanya semakin memancar indah dan harum aromanya menyelinap di segenap naluri yang mengundang kekaguman di hati sang kumbang hinggakan sang kumbang berfikir beberapa kali untuk mendekatinya.


  ~..Ukhwah yang dibina antara kita, Biarlah seperti seutas tasbih, Ada awal, Tiada penghujungnya, Dicipta untuk mengingatiNYA, Dibahagi untuk cintaNYA, Diratib demi redhaNYA..~

  ReplyDelete
 2. salam..wahai hawa,jadilah permata yg berkilauan,sentiasa dipelihara dan tidak mudah pecah berderai..

  ReplyDelete
 3. Waalaikumsalam ukhti_nur_syeera:

  alhamdulillah ana bikhair..huhu
  wa enti..?? hehe

  ermm...betol tue ukhti..

  **"Jadilah bunga mawar yang indah berpagarkan duri.

  Jangan biarkan dirimu menjadi sebarangan bunga yang tetap juga indah tetapi,sayang tidak berduri."

  duri yg memelihara diri..
  duri yg melahirkan kemuliaan diri..
  duri yg menjiwai dgn al-quran & as-sunnah..

  biarlah kita dihempas, dipukul onak dan badai lautan..
  biarlah kita menempuh duri yg mengcengkam hati dalam diri..
  biarlah kekecewaan lahir dikala kita sedang menempuh pelbagai cabaran..

  tp ingatlah duri yg ada..
  hati yg tabah, kecekalan dalam hati
  melahirkan kasih sayang pada Pencipta, Allah akan memelihara diri kamu wahai kuntuman bunga mawar..

  "biar sejuta kepayahan di bahumu,,biar sejuta keperitan di dadamu... sesungguhnya itu adalah kemanisan anugerah ilahi untuk mu"

  wallahu'alam...

  insyaAllah..

  Salam perjuangan jugak utk kamu...

  ReplyDelete
 4. Waalaikumsalam kpd fiqhullughah :

  ermm..setuju dgn kamu...

  sentiasa dipelihara..

  cukup indah didalam dirimu nnt...

  segalanya untuk Pencipta kita..

  Allah akan bersama2 dgn orang yang sentiasa ingat dan cintakanNya..

  wallahualam..

  insyaAllah

  ReplyDelete
 5. sebaik2 perhiasan di dunia adalah wanita solehah..

  ReplyDelete